Незважаючи на війну, життя триває і у кожного виникають обставини, коли він потребує перерви та відпочинку. Це стосується і військових, які із 24 лютого 2022 року безперервно обороняють нашу державу. Тому, законодавці внесли зміни до статті 10-1 “Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них” Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.” Зміни набули чинності 23 грудня 2022 року.
    Дія особливого періоду воєнного стану обмежує тривалість відпусток військовослужбовцям — вони можуть надаватися лише частинами. Це може бути частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.
    Такі відпустки можуть бути надані тривалістю не більш, як 10 календарних днів. Час, необхідний для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, не враховується. Але додатковий час на дорогу надається не більше двох діб в один кінець.
    Для отримання частини щорічної основної відпустки, яка може бути надана один раз протягом календарного року, повинна бути дотримана умова — у підрозділі одночасно відсутні не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії.
    У випадку, коли військовослужбовцю не вдалося скористатися відпусткою через дію воєнного стану, ці відпустки надаються у наступному році. Військовослужбовцям дозволено за бажанням об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, але загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів. У випадку, коли невикористані відпустки надані декількома частинами (більше двох), обмеження тривалості кожної з частин не встановлюється.
    У разі виникнення додаткових питань, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адреса Баранівського бюро правової допомоги: м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17, тел.: (04144) 7-84-60.

 Баранівське бюро правової допомоги
    

Go to top