Роз’яснюють фахівці сектору Баранівське бюро правової допомоги Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
    15.03.2022 року в Україні набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність”.
    Цим Законом внесено зміни до Кримінального кодексу України, а саме додано статтю 111-1, що має назву “Колабораційна діяльність ”.
    Що таке колабораціонізм?
Це співпраця громадян держави із ворогом для забезпечення інтересів ворога та заподіяння шкоди власній державі.
Які дії громадян України  вважаються колабораціонізмом?
    Громадянин України публічно (на мітингах, зборах, в пресі, в мережі Інтернет, тощо) заперечує збройну агресію проти України, окупацію частини території України, закликає до підтримки дій держави-агресора, підтримує збройні формування агресора та його окупаційну адміністрацію. Закликає співпрацювати з державою-агресором та її уповноваженими органами, а також до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.
    Громадянин України добровільно зайняв різного роду посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора. А також брав участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території або публічно закликав до проведення таких незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території.
    Здійснення громадянином України пропаганди в інтересах держави-агресора у будь-яких закладах освіти та сприяння впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти України.
    Передача матеріальних ресурсів військовим держави-агресора, господарська діяльність у взаємодії з державою-агресором.
    Організація та проведення заходів політичного характеру, як то з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи, тощо, для  підтримки держави-агресора, а також активна участь у таких заходах.
    ГромадянинУкраїни добровільно зайняв посади в створених державою-агресором  судових або правоохоронних органах, а також добровільно брав участь незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях держави-агресора чи надавав таким формуванням допомогу у веденні бойових дій проти  України.
    Під час зайняття посад в незаконних органах створених державою-агресором, вчинив  дії або прийняв рішення, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків,

Яка відповідальність за дії колаборанта?

Залежно від тяжкості вчиненого колаборантом на шкоду Україні, ст.111-1 Кримінального кодексу передбачає різні види покарань, що можуть застосовуватися до нього:
    позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років,
    виправні роботи на строк до двох років,
    арешт на строк до шести місяців,
    штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
    позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років,
    довічним позбавленням волі
    також може бути застосована конфіскація майна.

    Якщо виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги.    
    У місті Баранівка функціонує сектор Баранівське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою  м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17 (перший поверх приміщення податкової служби), тел.: (04144) 7-84-60
    Також отримати правову допомогу можна зателефонувавши на Єдиний телефонний номер (контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги): 0-800-213-103;

 

Go to top