Правила реєстрації прав на нерухоме майно, у тому числі на земельну ділянку, визначені Порядком державної реєстрації речових прав  на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127.

Для реєстрації права власності  необхідно:

Після включення даних про земельну ділянку до державного земельного кадастру та отримання в місцевому управлінні Держгеокадастру витягу звернутись до  центру надання адміністративних послуг або до державного реєстратора для реєстрації  права на земельну ділянку. Зареєструвати можна право власності, оренди, сервітут, суперфіцій, емфітевзис, обтяження на нерухоме майно тощо.

Першочергово необхідно підготувати пакет документів для подачі до обраного центру надання адміністративних послуг чи державного реєстратора, який включатиме: витяг з Державного земельного кадастру , копію та оригінал паспорту заявника, копію та оригінал реєстраційного номеру облікової картки платника податків, підтвердження оплати адміністративного збору (0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2020 р., документ - підстава виникнення права на ділянку (договір купівлі-продажу (дарування, міни і т.і.), рішення суду, свідоцтво на спадщину, тощо), довіреність, якщо документи подаються представником (нотаріально засвідчена, якщо від фізичної особи), оригінал та копію паспорту, реєстраційного номеру облікової картки платника податків представника, якщо документи подаються представником.

У випадку, коли документи, які є підставою виникнення, переходу чи припинення права власності або інших прав, містять в собі інформацію про кадастровий номер, витяг з  Державного земельного кадастру подавати не має потреби.

Загальний строк розгляду поданих документів складає 5 робочих днів.

За бажанням можна отримати витяг про проведену державну реєстрацію прав.

Разом із тим повідомляємо: Порядок передбачає, що рішення державного реєстратора розміщується на сайті Мінюсту та має таку ж юридичну силу, як і паперове підтвердження реєстрації права.

Після реєстрації  права в Державному реєстрі речових прав, заявник стає повноправним власником земельної ділянки та в подальшому зможе розпорядитись нею за власним розсудом.

Адреси центрів надання адміністративних послуг можна знайти на офіційних сайтах територіальних громад або в інтернеті.

Крім того є можливість отримати інформацію про будь-який об'єкт нерухомості в формі інформаційної довідки самостійно через Кабінет електронних сервісів Мінюсту.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті legalaid.gov.ua у розділі «Всі центри».

Отримати юридичну консультацію можна за номером 0 800 213103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Відділ “Баранівське бюро правової допомоги”

Go to top