Впродовж 4 місяців у Баранівській громаді працює комунальна установа «Агенція місцевого органічного розвитку - АМОР». Багато жителів громади ще й досі не розуміють чим займається ця установа і навіщо її створили. Тому ми попросили директора Агенції Наталію Іванівну Свінціцьку відповісти на декілька запитань.

- Перш за все розкажіть, будь ласка, що це за комунальна установа «Агенція місцевого органічного розвитку - АМОР» і чим вона займається?
- КУ «Агенція місцевого органічного розвитку - АМОР» створена Баранівською міською радою як неприбуткова установа, заснована на комунальній власності і підпорядкована виконавчому комітету Баранівської міської ради. Ця інституція працює над пошуком додаткових коштів для розвитку громади, написанням проектів для участі у різних конкурсах. Це саме той тип організацій, що здатен сформувати осередок фахівців та допомогти громадам визначати проблеми, розуміти шляхи їх вирішення, дивитися на виклики як на можливості і перекладати їх на мову проектів. Подібні установи створено в багатьох містах України. За кордоном функціонування подібних агенцій – норма. Польща таким чином залучила багато грантових коштів ЄС в процесі євроінтеграції.

- Що стало поштовхом до створення Агенції?
- Запровадження європейських підходів до місцевого економічного розвитку, розробки та супроводу інвестиційних проектів, участі у конкурсах на отримання кредитів чи грантів, розвитку людського капіталу тощо – вимагає наявності у громадах відповідних фахівців, здатних впоратися із викликами. Поряд з цим є багато грантових пропозицій, в яких міська рада, як орган місцевого самоврядування, не може брати участь. Майже в усіх конкурсах є перелік інстанцій, які можуть подавати заявку і в разі виграшу зможуть залучити кошти. Саме неприбуткові громадські організації та комунальні установи мають тут більші можливості. Тому виникла ідея створення Агенції.
 

- Як була реалізована ця ідея?
- Під час написання грантової заявки в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання» ми включили в проект «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» створення КУ «Агенція місцевого органічного розвитку – АМОР».  Під час реалізації цього проекту заплановано будівництво сироварні, торгово-тренінгового центру, закупівля обладнання. Усе це має залишитися в комунальній власності громади, але міська рада не має права взяти на його свій баланс. Тому Агенція буде балансоутримувачем об’єктів, збудованих на грантові кошти і матиме право передавати їх у користування. Ці об’єкти назавжди залишаться у комунальній власності громади.

- Що ще входить в обов’язки Агенції?
- Ключовим завданням АМОРу є впровадження Стратегії розвитку Баранівської міської ОТГ. Агенція допомагає у створенні, реєстрації, надає консультації, юридичну підтримку для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів і громадських організацій. АМОР супроводжує ініціативу Бюджет участі: консультує, проводить роз’яснення серед громадян, організовує заходи, приймає написані проекти. Агенція надає консультації щодо отримання теплих кредитів, умов кредитування фермерських господарств тощо. При Агенції в рамках проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» буде ще створено бізнес інкубатор, який допомагатиме молоді у створенні власного бізнесу, проводитиме повний супровід тих, хто хоче заснувати свою справу до моменту настання фінансової спроможності.

- Скільки людей працює у штаті КУ «Агенція місцевого органічного розвитку - АМОР»
- Штатний розпис Агенції офіційно затверджено Баранівською міською радою у кількості 5 працівників. На сьогодні працює тільки директор та бухгалтер.

- З яких джерел фінансується Агенція?
 - Утримання офісу, витратні матеріали – це кошти грантового проекту, а Баранівська міська рада виділяє гроші лише на оплату праці. У майбутньому плануємо існувати за рахунок написаних нами проектів та здачі в оренду майна.

- Над чим працюєте нині?
- Ми зареєстрували 2 кооператива, а реєстрація третього – у процесі, написали проекти для отримання субвенції на розвиток інфраструктури громад, супроводжуємо Бюджет участі, вивчаємо питання кредитування фермерських господарств, розробляємо інвестиційний паспорт Баранівської громади, допомагаємо втілювати у життя проект «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», який реалізується Баранівською міською радою у партнерстві з Інститутом громадянського суспільства та ПП «Галекс-Агро» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

  • m-__

Go to top