На календарі й надворі – зима. Вона цього року мінлива: то мороз – то відлига й плюсова температура. Втім, зимовий сезон так чи інакше впливає на стан нашого здоров’я. 

У зимовий час організм людини відчуває колосальну нестачу світла й тепла, унаслідок чого сповільнюються обмінні процеси.  Через це багато людей відчувають взимку  млявість, швидку втомлюваність і поганий настрій. Тому зимовий  раціон повинен бути максимально різноманітним: до нього обов'язково мають входити і м'ясо, і риба, і молочні продукти, фрукти, овочі. Щоб почуватися бадьоро й енергійно взимку, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій.

1. Не голодувати.
Найголовніше зимове правило, від якого залежить ваше гарне самопочуття - це збалансоване харчування. Лікарі не рекомендують сідати на дієту та обмежувати себе у споживанні тих чи інших продуктів взимку, адже це може згубно позначитися на стані вашого здоров'я.

2. Подбати про вітаміни.
Більшу частину вітамінів ми отримуємо з фруктів, овочів, ягід і зелені. Взимку їх стає менше – натомість   корисних речовин потрібно багато.  Особливо необхідні вітаміни А, С, Е і В. Вітаміну С багато  в цитрусових, а також  у квашеній капусті. Усього 150 грамів  цього продукту на день вистачить, щоб отримати добову норму. Не менш корисний вітамін A – він зокрема міститься  у свіжій моркві. Додавайте до неї сметану або вершки, щоб цінний елемент засвоївся без залишку. Вітамін D, необхідний за нестачі сонячного світла, є в яйцях, молочних продуктах і печінці тріски.

3. Віддавати перевагу білковій їжі.
Важко переоцінити важливість білків у зимовому раціоні. Нестача білків призводить до зниження імунітету. Споживайте  рибу, птицю, нежирне м'ясо, кисломолочні продукти, яйця, морепродукти. Білок позитивно впливає на стан наших м'язів - ц важливо для тих, хто веде активний спосіб життя або займається спортом.

4. Їсти та пити гаряче.
Обов'язково вживайте гарячі страви, особливо супи, які легко засвоюються, або напої. Крім того в холодні місяці добре зігріватися гарячими напоями: чаями з додаванням трав, ягід і сухофруктів.

5. Різноманітне і дробове харчування.
Постарайтеся зробити меню максимально різноманітним. Продукти бажано чергувати щодня: каші щоранку  робити з різних круп, соки вичавлювати з різних фруктів і овочів, міняти сорти хліба і види м'ясних страв. Дробове харчування передбачає, що прийоми їжі відбуваються кожні 3-4 години. Розміри порцій при цьому не повинні перевищувати за об'ємами склянку.

6. Вживати сезонні овочі та фрукти.
У зимову пору року варто віддавати перевагу сезонним овочам: капусті (білоголовій, брюссельській, червоноголовій, кольоровій), моркві, буряку, селері, гарбузу, цибулі-порею. Що стосується фруктів, взимку на піку популярності цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, помело, лайм. Користь цих плодів переоцінити складно: у них багато вітаміну С, який зміцнює імунну систему, захищає організм від вірусів і бактерій, прискорює загоєння ран і виконує багато інших функцій. Цитрусові багаті й на вітамінами групи В, необхідні для підтримання здоров'я нервової системи та головного мозку. У плодах також багато пектинів - розчинної клітковини, корисної для травлення. Не забувайте про наші традиційні яблука, а також про хурму, гранати, ківі, груші.

7. Їсти ягоди та горіхи.
Зупиніть свій вибір на заморожених ягодах. Вони не поступаються свіжим у корисних властивостях, тому можна зберігати їх у морозилці всю зиму. Обліпиха, смородина, калина і журавлина містять масу антиоксидантів, яких  потребує імунітет. Корисними в зимову пору будуть й сухофрукти з концентрованим вмістом вітамінів і мінералів. Інжир, курага, фініки, чорнослив у суміші з медом і горіхами - ідеальне поєднання для сніданку або перекусу. Горіхи (фундук, мигдаль, кеш'ю, волоські) допоможуть підтримати розумову активність, зміцнити імунітет, поліпшити роботу травної системи, зняти стрес і напругу, підвищити настрій.

8. Пити воду для підтримання водного балансу.
Навіть узимку потрібно випивати не менше 1,5-2 літрів чистої води. Решта рідини може бути у вигляді компотів, настоїв або теплих чаїв (чорні, зелені, трав'янисті).

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

Go to top