«Доступні ліки» - це програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності. Програма була впроваджена в 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів.

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України адмініструвала урядову програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Реімбурсація - це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Сьогодні програма «Доступні ліки» працює для пацієнтів, які живуть з серцевосудинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом 2 типу.

До списку ліків, які можна отримати за програмою «Доступні ліки», включено 258 лікарських засобів, 64 з яких можна отримати безоплатно, а інші з незначною оплатою.

З переходом програми реімбурсації в адміністрування НСЗУ, відшкодування вартості відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».
Це можливе завдяки реалізації програми за такими принципами:
-    єдині прозорі укладання договорів,
-    використання електронних інструментів – усі процеси пов’язані з укладанням договору про імбурсацію та відпуск ліків за електронним рецептом відбувається в електронній системі охорони здоров’я,
-    електронний рецепт забезпечує мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця, де виписано рецепт.

Пацієнти можуть отримати електронний рецепт, звернувшись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким укладена декларація, з мобільним телефоном і потім забрати ліки з аптеки. Наразі в Баранівці лише аптека «Джерела здоров’я», яка розташована по вул. Звягельській біля магазину «Поліський фермер», працює в рамках цієї програми.  

Людмила Бортник, завідуюча Баранівською амбулаторією загальної практики сімейної медицини, сімейний лікар


Go to top