У зв’язку із масовим надходженням заяв від фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку по питанню не проведення нарахування платежів по єдиному податку за місяці, на які припадають карантинні обмеження в роботі, Новоград-Волинське управління Головного Управління ДПС у Житомирській області повідомляє.
  Відповідно до п. 21.1 ст. 21 ПКУ посадові особи контролюючих органів зобов'язані дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з ПКУ та іншими законами України, іншими нормативними актами.
 Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пунктом 297.1 статті 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.
   Згідно з п.293.1. ст.293 ПКУ ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожитковою мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - прожитковий мінімум), другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна заробітна плата), третьої групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).
Пунктом 293.2 статті 293 ПКУ визначено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.        ,
Слід зазначити, що відповідно до пункту 52 Закону України, від 30.03.2020, № 540-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID -19) органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.
При цьому, подання заяви для зміни ставки єдиного податку фізичним особам - підприємцям законодавчо не передбачено, зміни в нарахуванні ставок єдиного податку будуть проводиться автоматично.
Враховуючи зазначене, повідомляємо, що згідно відомостей, які містяться в автоматизованих інформаційно-телекомунікаційних системах ДПС України «Податковий Блок», користувачами яких є територіальні органи ДПС, платником визначена податкова адреса: 11700, Житомирська область, м. Новоград-Волинський, вул. Лесі Українки, 52, кв. 43.
Додатково повідомляємо, що у зв'язку з надзвичайною ситуацією зумовленою поширенням вірусу Верховною Радою України прийнято Закон від 17.03.2020 №533- IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СOVID-19)» (далі - Закон №533) та Закон від 02.04.2020 №540-ХІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)» (далі - Закон 540). згідно з якими, зокрема внесено зміни до ПКУ а саме:
    за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:
-    порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;
-    відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
-    порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;
-    порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.
    протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.
Отже, протягом періоду з 1 березня по ЗІ травня 2020 року штрафні санкції за несвоєчасну сплату єдиного податку контролюючим органом не застосовуються.





Go to top