Звільнення військовослужбовців від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом – питання, з яким часто звертаються клієнти до бюро правової допомоги.
    Військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом Вітчизни. До таких пільг відносяться надання відстрочки від сплати споживчого кредиту.
    Зокрема пільги за кредитними зобов’язаннями діють для військовослужбовців – з початку і до закінчення особливого періоду, а для резервістів та військовозобов’язаних – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду.
    До таких пільг належать:
•    звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;
•    звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами (частина п’ятнадцята статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей»).
    Для звільнення військовослужбовців від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом необхідно письмово повідомити банк про проходження військової слeжби та надати підтверджуючі документи.
    Які документи потрібно подати для отримання зазначених пільг?
•    Для військовослужбовців – військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюються службові відмітки або довідку про призов військовозобов’язаного на військову службу, видану військовим комісаріатом або військовою частиною.
•    Для резервістів − витяг із наказу або довідку про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною (згідно з листом Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142).
    Такі документи можуть отримати родичі військовозобов’язаних та резервістів для пред’явлення їх за місцем вимоги.
    Зверніть увагу, що дані пільги не стосуються погашення основного боргу за кредитною заборгованістю або тіла кредиту.
    Однак, військовослужбовці можуть звернутися із письмовою заявою до банку з проханням проведення реструктуризації кредиту. До заяви потрібно додати документи, що підтверджують проходження військової служби та інші документи про матеріальне становище заявника.
    Військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, – штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також відсотки за користування кредитом не нараховуються, крім кредитних договорів щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них) та/або автомобіля.
    У разі виникнення додаткових питань, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адреса Баранівського бюро правової допомоги: м. Баранівка, вул. Костельна, 17, тел.: (04144) 7-84-60.

 Баранівське бюро правової допомоги

Go to top