Механізм видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи регулюється Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою КМУ від 1 жовтня 2014р. №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».


Хто має право на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи?
На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”

Як отримати статус ВПО?
- особисто подати заяву до управління соціального захисту населення в місті або районі;
- також довідку про статус внутрішньо переміщеної особи можуть надати ЦНАПи та соціальні відділи територіальних громад, які включені до програмного комплексу «Соціальна громада»;
- подати заявку на оформлення ВПО можна буде через додаток Дія.

Зазначаємо, що переселенці, які з 2014-2015 років, перемістились з східних областей України отримують статус ВПО відповідно до нового законодавства.

Допомога на проживання внутрішньо переміщених осіб

Починаючи з травня 2022 року, отримання допомоги від держави на проживання відбувається чітко за врегульованою процедурою.

Допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Російською Федерацією території України, а також з території адміністративно-територіальних одиниць, де проводяться бойові дії.

Крім того, допомога надається внутрішньо переміщеним особам, у яких зруйноване житло або непридатне внаслідок пошкодження, і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг Дія.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:
для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;
для інших осіб — 2 000 гривень.

Виплата допомоги здійснюється на банківський рахунок ( за стандартом IBAN), який отримувач вказав у заяві на допомогу.

Заяви на допомогу приймаються за місцем фактичного перебування переміщених осіб:
1.Управліннями/відділами соціального захисту населення;
2.Уповноваженими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.
Також для отримання допомоги ВПО можна заповнити заяву, яка формується з використанням Порталу Дія.

Грошова допомога Юнісеф
Грошова допомога «Спільно», яку надає Дитячий фонд ООН(ЮНІСЕФ) за підтримки Міністерства соціальної політики. Участь у програмі зможуть взяти всі родини, які виховують трьох і більше дітей до 18 років, а також ті, хто має принаймі одну дитину з інвалідністю до 18 років.

Подати заявку на грошову допомоги можна:
- самостійно на сайті register.unicef.org.;
- звернутися до управління соціального захисту населення Новоград-Волинської районної військової адміністрації;
- звернутися до відділів № 1 м. Баранівка та № 2 смт. Ємільчине управління соціального захисту населення Новоград-Волинської районної військової адміністрації;
- до уповноваженої особи територіальної громади.

Родинам, які відповідають новим критеріям і вже подали заявку, не потрібно реєструватись знову. Їхні дані буде розглянуто.

Реєстрація на сайті не означає, що родина автоматично отримає допомогу, адже заявки проходять два етапи перевірки:
1. Технічний відбір. Це перевірка наявності всіх обов’язкових даних і відсутності в них технологічних помилок. Якщо пройшли технічний відбір, голова домогосподарства отримує СМС із номера 4224. Повідомлення надходить на номер, вказаний у заявці. Технічна перевірка триває до двох тижнів.
2. Відбір на відповідність критеріям програми. Якщо домогосподарство, яке подало заявку, відповідає критеріям програми та ще не отримало допомоги від жодної іншої міжнародної організації, йому буде нараховано кошти. Після грошового переказу надходить СМС для підтвердження отримання платежу.

Допомога надається сім’ям незалежно від наявності статусу ВПО, які перебувають у будь-якому регіоні України, але за умови, що вони не отримували грошової допомоги від ЮНІСЕФ чи іншої міжнародної гуманітарної організації після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що родини, що відповідають критеріям програми, отримують грошову допомогу з розрахунку 2 220 грн/міс. на кожного члена домогосподарства, але не більше як на п’ятьох осіб. Допомога виплачується на банківський рахунок одноразово за три місяці.

Коштами, нарахованими у рамках програми допомоги «Спільно», родина може розпоряджатися на власний розсуд.

Подану заявку можна перевірити за номером гарячої лінії «Спільно» 0 800 600 0017

За інформацією управління соціального захисту населення Новоград-Волинської районної військової адміністрації.

 

Go to top