Турбота про своє та здоров’я близьких – це обов’язок кожного під час війни. Тому у разі появи симптомів ГРВІ необхідно зробити тест на COVID-19, щоб встановити точний діагноз.  Лише так можна подбати про себе і близьких, запобігти новим спалахам захворювання і не навантажувати систему охорони здоров’я.

Вчасне тестування захищає ваших  близьких і людей із груп ризику, стримує розповсюдження хвороби.

У разі появи симптомів ГРВІ (підвищеної температури, головного болю, втоми, кашлю, болю в горлі, чхання, нежитю тощо):
✅ зателефонуйте сімейному лікарю або зверніться в найближчий медичний заклад;
✅ отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів через 5 днів із дати їх виникнення або з дати позитивного результату тестування.

У разі  появи симптомів ГРВІ  - зробіть безоплатне тестування.

Нині доступні 2 типи тестування на COVID-19:

1.    ПЛР-тести. Їхня чутливість найбільша в період між 7 і 14 днями після інфікування. Для дослідження береться мазок із носа і ротоглотки;

2.    Швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2. Їх використовують на ранніх стадіях захворювання і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки.  Перевагою цих тестів  є швидке та легке виконання (результат готовий через  15–30 хвилин. Проте точність - зазвичай нижча. Результати таких тестів найбільш достовірні в умовах інтенсивної циркуляції вірусу серед населення й у тих випадках, коли зразок матеріалу береться в період найбільшої заразності носія інфекції. Якщо експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим.

Швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 може безоплатно зробити сімейний лікар людям із підозрою на COVID-19 чи з ознаками інших ГРВІ.   Також в аптеках можна придбати експрес-тести на COVID-19, які можна зробити вдома. Вони теж визначають антиген вірусу SARS-CoV-2 у зразку мазка з носоглотки. Зверніть увагу, що їхній результат не є підставою для встановлення заключного діагнозу.  Щоб встановити діагноз та за потреби отримати листок про непрацездатність — зверніться до свого сімейного лікаря.

У разі виникнення питань – телефонуйте на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я:  0-800-60-20- 19.

Більше інформації про різновиди тестування на COVID-19:
https://covid19.gov.ua/chasti-pytannia-faq

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


 

Go to top