29 липня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №663, якою запроваджено новий вид допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку.
Відділ адміністрування Управління соціального захисту населення Баранівської ОТГ інформує жителів про те, що  розпочато прийом заяв для призначення допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду.


Право на призначення допомоги мають особи, які:     
•    є одинокими, тобто не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати (відповідно до статті 202, 266 Сімейного Кодексу України повнолітні дочка, син, внуки, правнуки зобов’язані утримувати батьків, бабу, діда, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги);
•    досягли 80-річного віку;
•    згідно висновку ЛКК потребують постійного стороннього догляду;
•    одержують пенсію відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Для призначення державної соціальної допомоги на догляд в Управління праці та соціального захисту населення Баранівської РДА  подаються такі документи:
•    заява за формою, встановленою Мінсоцполітики;
•    висновок лікарсько-консультативної комісії, де обов’язково повинно бути зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду.
•    довідка про склад сім’ї;
•    За умови одержання пенсії в банківській установі до вище вказаних документів необхідно надати інформацію відповідного банку про рахунок, для перерахування допомоги на догляд чи в заяві зазначити про виплату допомоги на догляд за місцем проживання одержувача допомоги.

Допомога на догляд призначається з 1 січня 2020 року (у разі звернення до 1 листопада 2020 року), але не раніше дати досягнення особою 80 річного віку у разі неотримання надбавки до пенсії та компенсацій на догляд, в інших випадках – з дня звернення за умови припинення надбавки до пенсії та компенсації на догляд.

Розмір допомоги складає 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2020 року – 655,20 грн., з 01.07.2020 року – 684,80 грн., з 01.12.2020 року – 707,60 грн. Допомога на догляд призначається з дня звернення, але не раніше досягнення 80-річного віку на період призначення пенсії. Днем звернення за призначенням допомоги на догляд вважається день прийняття заяви з усіма необхідними документами.

Допомога не призначається:
•    особам з інвалідністю, які отримують соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;
•    особам, які отримують щомісячні компенсаційні виплати на догляд, призначені органами соціального захисту.
•    особам, які отримують щомісячні надбавки до пенсії на догляд;

Отримання соціальної послуги «догляд вдома» в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) не впливає на призначення зазначеного виду допомоги.

У сільській місцевості документи на призначення допомоги приймаються уповноваженими особами об’єднаних територіальних громад, старостатів, сільських (селищних) рад. Жителі м.Баранівки документи для призначення допомоги на догляд надсилають поштою на адресу: Управління праці та соціального захисту населення Баранівської РДА, вул.Соборна, 20, м.Баранівка, 12701.

Go to top