Сьогодні відбулось розширене засідання колегії відділу освіти Баранівської міської ради, на яке запросили директорів закладів освіти,їх заступників і педагогічних працівників.У актову залу прибуло близько 150 осіб. На розгляд колегії виносились питання підведення підсумків 2017-2018 навчального року, завдання на новий, 2018-2019, навчальний рік і його нормативно-правове забезпечення.

Перед освітянами виступив міський голова Анатолій Душко. Керівник громади, зокрема, зазначив, що з 2017 року на плечі місцевого самоврядування було покладено фінансування видатків на заробітну плату усіх працівників ЗДО, техперсоналу шкіл, оплату енергоносіїв, капітальних та поточних ремонтів, харчування й підвозу. Тому ми закінчили рік з боргом у 1,2 млн. грн. А у 2018 році на нас чекав «сюрприз» - нова формула розрахунку освітньої субвенції. Ще на початку року ми побачили 11,5 млн. грн. недостатності на оплату праці педагогічних працівників громади. Куди ми тільки не звертались (листи можна переглянути на сайті відділу освіти), але реальної допомоги для виходу із цієї ситуації так і не отримали. У Міністерстві освіти і науки формулу хоч і визнали хибною, але поки ще не міняють. Тож нині опинились у ситуації, коли заборгували вчителям відпускні. Основна причина недостатнього фінансування – багато малокомплектних шкіл. Упродовж  2017-2018 років ми призупинили діяльність  п’яти шкіл і 5 груп короткотривалого перебування дітей, понизили ступінь для двох шкіл. Навіть у великих баранівських школах маємо класи з наповненістю менш, ніж 17 учнів, що є нормативом для нашої громади. За підрахунками за новою формулою у нас 106 «зайвих» учительських ставок. І ми такі не одні в області.

Освітяни цікавились: коли ж їм держава виплатить заборговані кошти? Міський голова Анатолій Душко запевнив учителів, що вони отримають відпускні в повному обсязі, бо у вересні область обіцяє наблизити кошти з кінця року.

Керівник громади запитав пораду в освітян щодо формату святкування Дня міста. Думки розділилися. Одні запевняли, що свято потрібне, а інші пропонували зовсім ніяких заходів не проводити. Тому обрали золоту середину: святкуватимемо дуже скромно.

Учителі також обговорили можливість участі у акції протесту, яку планує в вересні обласна профспілка та озвучили потребу в активізації участі кожного у вирішенні освітянських проблем.

Перший заступник міського голови Наталія Кокітко нагадала про проведення обстеження освітніх закладів на предмет їх технічної готовності до нового навчального року і попросила навести лад в школах й садочках, де має бути хоч і скромно, але чисто.  

Начальник відділу освіти Ростислав Николишин повідомив, що зі звітом роботи за минулий навчальний рік усі можуть познайомитися на сайті відділу освіти. Очільник освітян детально зупинився на проблемах, які нині маємо в освітянській галузі, пояснив що саме до цього призвело і розповів про роботу, яку провели, намагаючись вирівняти ситуацію. Із нормативно-правовим забезпеченням та структурою нового навчального року освітян ознайомила Оксана Воробей.

На колегії говорили також про забезпечення підручниками, про фінансову автономію шкіл, про оснащення НУШ, про Положення про наглядову раду, про формат проведення свята Першого дзвінка. На завершення заходу заслухали інформацію начальника Баранівського районного сектору Управління ДНС України в Житомирській області Сергія Нікітчина про відповідальність за безпеку учасників навчального процесу.

  • mDSC_0981
  • mDSC_0983
  • mDSC_0985
  • mDSC_0987
  • mDSC_0988
  • mDSC_0992
  • mDSC_0993
  • mDSC_0996
  • mDSC_0997
  • mDSC_0998
  • mDSC_0999
  • mDSC_1001

Go to top